Nou programa per comprar o arrendar habitatges buits i destinar-los al mercat de lloguer

Presentació del programa d'adquisició o arrendament d'habitatges per part del Govern per tal de crear un parc immobiliari de preu assequible a càrrec del ministre de Territori i Habitatge.Víctor Filloy.Foto:SFGA/CEsteve

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha anunciat el nou programa per adquirir o arrendar habitatges, hotels o aparthotels sense ús a propietaris particulars per destinar-los al mercat de lloguer. L’objectiu és poder crear un parc immobiliari públic de preus assequibles.

En concret, el programa estarà dotat amb 19 milions d’euros, 11 dels quals aniran destinats a la compra d’habitatges buits i 8 milions d’euros seran per al lloguer potencial de pisos. Filloy ha explicat que els edificis han d’estar lliures de càrregues i gravàmens, així com buits, és a dir, sense persones arrendaries o ocupants. No són admeses les cases unifamiliars, bordes o similars. Tampoc els edificis construïts en zones de risc vermell.

Els propietaris interessats només han de presentar el formulari que consta al plec de bases del programa. Una vegada s’hagi presentat la candidatura, especificant si es vol vendre o llogar l’edifici al Govern, un equip tècnic del ministeri durà a terme una inspecció que servirà per comprovar l’estat dels immobles i resoldre la primera fase del programa. Després, un despatx d’arquitectura independent taxarà els edificis acceptats perquè els propietaris puguin conèixer el seu valor actual. Així, s’inicia la següent fase del programa, en la qual els propietaris, sabent el valor dels seus immobles, han de presentar una oferta de venda o lloguer. Finalment, el Govern seleccionarà els edificis que comprarà o arrendarà.