CORONAVIRUS | Tot a punt per a la tornada a la ‘normalitat’ dilluns

Foto: SFGA/JAViladot

Dilluns, 1 de juny, és el dia ‘D’ per a la tornada a la ‘normalitat’ un cop s’ha constatat que la Covid-19 està sota control al nostre país, tot i l’obertura progressiva de l’economia en les darreres setmanes. A partir de la setmana vinent, pràcticament tots els negocis ja podran obrir, amb algunes limitacions, i, per primera vegada en tota aquesta crisi, es començaran a rebre turistes per la frontera francesa. Per tal que el retorn a la feina dels sectors del comerç i el turisme sigui el més ordenada possible, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, han presentat els protocols i recomanacions amb l’objectiu de garantir la màxima seguretat dels treballadors i clients davant el coronavirus SARS-CoV-2.

Les indicacions s’han elaborat conjuntament amb els sectors econòmics que podran reprendre l’activitat a partir de la setmana vinent, com els establiments d’hoteleria i restauració, comerç al detall i a l’engròs, així com la venda de vehicles de motor. També estaran autoritzats a reprendre l’activitat els equipaments esportius –tant comunals com privats– i instal·lacions culturals com ara museus, galeries d’art i cinemes. De fet, en aquesta segona subfase de la tercera etapa de reactivació, en la qual s’assoleix gairebé la plena obertura del teixit econòmic del país, es preveu que es puguin reincorporar uns 13.060 treballadors, que s’afegiran als 30.012 dels sectors que ja estan actius.

Jordi Gallardo durant la roda de premsa | Foto: SFGA/JAViladot

Així doncs, en primer lloc, Jordi Gallardo ha explicat que s’han definit un seguit de mesures generals, que segueixen els criteris de prudència i prevenció del Ministeri de Salut, entre les quals destaquen la distància mínima 1,5 metres i l’ús de material protector (mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic), així com col·locar els protocols visibles per incentivar la confiança dels clients.

Pel que fa al comerç, Gallardo ha apuntat que els establiments de moda, entre altres requisits, hauran de tenir una capacitat d’emprovadors al 50% i separar les peces de roba utilitzades i mantenir-les en quarantena 48 hores. Els establiments de perfumeria i estètica tindran prohibit la utilització de mostres i testers. En el cas de les òptiques, el client no podrà emprovar-se les muntures lliurement, haurà de ser el professional qui les hi faciliti i desinfectar-les després.

Sense bufet lliure i potenciació del servei d’habitacions als allotjaments turístics

Per la seva part, Verònica Canals s’ha referit als protocols centrats en el turisme que concerneixen als allotjaments turístics –hotels, hostals i residències i pensions–, empreses de gestió d’habitatge d’ús turístic (HUT), allotjaments rurals, càmpings, refugis de muntanya i agències de viatges.

Verònica Canals durant la roda de premsa | Foto: SFGA/JAViladot

Canals ha posat en relleu les indicacions generals més destacades, com ara la desaparició del bufet lliure a través de la potenciació del servei d’habitacions o transformar-ho en un bufet assistit o de servei a taula. També s’han definit mesures de desinfecció específiques, d’acord amb la normativa sanitària vigent, que inclouen l’ús d’equips de protecció individuals per als treballadors.

La ministra ha avançat que, en l’hipotètic cas de detectar una persona amb símptomes de la Covid-19 en les instal·lacions turístiques, s’ha precisat un procediment, que es fonamenta en trucar al metge o al 116 per seguir les indicacions inicials amb la possibilitat posterior de realitzar una prova PCR o TMA.

Pots veure la roda de premsa íntegra en el reproductor següent: