Connectem Andorra amb el món

Foto:SFGA/JAViladot

A partir del 17 de desembre es podrà volar des de l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas per 59 euros per trajecte, taxes incloses, per a viatges d’anada i tornada. Així ho ha anunciat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, després que el Govern hagi adjudicat el concurs per a noves rutes des de l’aeroport d’Andorra – La Seu a l’aerolínia Air Nostrum (Iberia Regional).

Jordi Gallardo s’ha mostrat satisfet per haver culminat el projecte donat que “l’establiment de línies regulars que permetin connectar el país amb aeroports europeus és una notícia cabdal pe reforçar i millorar la connectivitat d’Andorra”. Així mateix, ha remarcat també que l’aportació màxima que farà el Govern per poder posar en marxa dos vols regulars setmanals a Madrid serà finalment de 630.000 euros, recordant que aquesta aportació “es fa per assegurar la viabilitat econòmica del primer any d’explotació” i que si les xifres de demanda d’ocupació del vol són bones “aquesta quantitat anirà minvant”.

El ministre ha avançat que hi haurà dos vols d’anada i dos de tornada, els divendres i diumenges a la tarda, amb sortida de Madrid a dos quarts de tres i sortida des d’Andorra-La Seu a les cinc menys deu, tot i que es descarta que en el cas que hi hagi una demanda superior es pugui fer un vol entre setmana. Amb tot, també s’ha explicat que preveuen més de 200 vols a l’any i que pel tipus d’avui que s’utilitzarà l’ATR 72/600 amb 72 places, podrien passar per l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell uns 10.000 passatgers.

Respecte de la venda de bitllets, es farà a través de l’eina internacional OneWorld. D’aquesta forma es podran adquirir els passis des de qualsevol punt del món i “hi haurà la possibilitat de combinar-los per arribar a una destinació final fent escala a Madrid, havent només de fer una compra i facturant un sol cop l’equipatge”.

La voluntat és que després d’aquesta primera línia regular a Madrid, les pròximes destinacions estratègiques amb les quals connecti Andorra siguin París i Lisboa.

Heliport Nacional d’Andorra a la Caubella

Així mateix, el ministre Jordi Gallardo, ha anunciat l’aprovació per part del Govern de la licitació per a la concessió de l’Heliport Nacional d’Andorra, que s’ubicarà als terrenys de la Caubella cedits pel comú de la Massana. Aquest projecte “té com a objectiu ajudar a desenclavar el país, potenciar el turisme i oferir una alternativa viable al transport terrestre”, ha dit Gallardo.

El concurs inclou el disseny, construcció i explotació de la infraestructura, que serà de titularitat del Govern. Com ha apuntat Gallardo, es tracta d’un concurs internacional, per tal de poder garantir la concurrència d’ofertes, on el disseny de les noves instal·lacions serà lliure, però on ja es marquen algunes de les característiques mínimes que haurà de complir.

L’Heliport haurà de ser certificable d’acord amb la normativa de l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI), haurà de ser prou gran per permetre l’arribada i hangaratge de les naus de l’Estat, permetre l’operació d’helicòpters de fins a 18 tipus –incloent els més utilitzats a Europa, monomotors i bimotors–, i disposar de les instal·lacions necessàries per actuar com a punt fronterer per via aèria.

Pel que fa a la gestió de l’Heliport, el ministre Gallardo ha destacat que l’empresa adjudicatària n’haurà de garantir l’operativitat, disposar de sistemes de seguiment de la qualitat i seguretat i coordinar l’espai aeri no controlat en cas d’existir diferents infraestructures domèstiques. En aquest sentit, el ministre també ha recordat que una vegada en funcionament, tots els vols comercials que es facin al país, siguin de l’empresa concessionària o de qualsevol altra, hauran d’aterrar i enlairar-se des de l’heliport. El gestor podrà oferir a més, si així ho considera, serveis de vol propis (transport, panoràmics, treballs aeris…) i altres serveis complementaris.

Finalment, el titular de Presidència, Economia i Empresa també ha apuntat que des del seu ministeri es posarà un pla de difusió del concurs per fer-lo arribar a més de 30 empreses, entre gestors aeroportuaris, desenvolupadors de tecnologies eVTOL i operadores d’helicòpters.