Compromís per ajudar a llogaters i propietaris durant el 2021

El Projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu s’adapta a les necessitats més prioritàries dels llogaters i dels propietaris, amb ajudes justes i equitatives per a totes dues parts. Així ho han defensat aquest dijous els grups parlamentaris de Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, que han desestimat l’esmena a la totalitat presentada pel grup Socialdemòcrata. La coalició ha lamentat que el text alternatiu inclou mesures poc efectives per aportar pisos a lloguers assequibles, crea diferències entre llogaters, un excés d’intervencionisme al mercat i propostes que ja estan contemplades al Projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, recentment aprovat per l’Executiu.

Així ho ha expressat, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy que ha acusat al PS de copiar propostes que es recullen al text del Projecte de llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge “al qual vostès també han tingut accés” ha subratllat. En aquest sentit, ha manifestat “una certa decepció” sobre el text alternatiu del PS a les mesures urgents per a l’arrendament i el poder adquisitiu. “Al presentar un text alternatiu ens esperàvem alguna cosa més” ha retret el titular d’habitatge als socialdemòcrates.

Així mateix, el president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Marc Magallón, que ha intervingut de manera telemàtica per ser positiu en Covid-19 (sent la primera vegada que s’habilita aquesta opció en una sessió del plenari), ha defensat que és la futura Llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge la que “establirà les bases d’una correcta política d’habitatge d’Andorra”. I no a través de “projectes apaga focs” com el que se’ns presenta des del Grup Socialdemòcrata. 

Pel que fa a l’augment del salari mínim, que el PS demanava augmentar un 8,3%, Filloy ha destacat que “apujar el salari mínim del 60% al salari mitjà és un compromís d’aquest Govern amb els seus ciutadans” i que a partir del 2021 serà de 1.121€, amb un augment del 3,5% respecte aquest any. En el mateix sentit s’ha posicionat Magallón que ha defensat un increment “progressiu” i “ponderat” del salari mínim fins a arribar al 60% del salari mitjà, com dicta la Carta Social Europea. Per tant, “també s’hi arribarà, però per camins diferents dels que vostès proposen”, ha sentenciat el conseller liberal.

Marc Magallón també ha alertat, durant la seva intervenció, que si s’augmentés el salari mínim un 8,3% tal com proposava el Grup Socialdemòcrata seria un “cop molt dur per les més de 13.000 microempreses del nostre país”, que ja han hagut d’assumir costos extres pel context actual de la pandèmia.

Tornant a l’habitatge, des dels grups de la coalició s’ha criticat la mesura socialdemòcrata d’allargar els contractes de manera automàtica més enllà d’un any, i fins a un termini de cinc anys. L’opció de la coalició, allargant any a any, “és intervencionista, però també flexible”, mentre que la del PS corre el risc de congelar els contractes de lloguer fins a una dècada. A més, perjudica uns propietaris que, en alguns casos, han renunciat aquest any fins al 100% del lloguer mensual dels seus locals. 

Finalment, i pel que fa a la proposta de crear un Registre de Contractes de Lloguer, des de la coalició han celebrat que finalment el PS rebutgi la implantació d’un Registre de la Propietat (que van defensar a capa i espasa fa un any), i s’alineï amb crear una base de dades de contractes de lloguer, tal com inclou la llei de l’Institut de l’Habitatge. Precisament des de la coalició s’ha ofert “mà estesa” per aprovar aquest text l’abans possible.

Fins llavors, és indispensable aprovar la llei de mesures urgents. És el tercer any consecutiu que s’aproven aquesta tipologia d’accions, en què destaca la pròrroga automàtica dels contractes per a un any i facilitats per accedir al Pla Renova, amb l’objectiu “prioritari i cabdal” de seguir millorant l’accés a l’habitatge a Andorra. 

Aprovada la modificació de la Llei de l’AQUA

També en la sessió de Consell General d’aquest dijous, s’ha aprovat la proposició de llei de modificació de la llei de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA). Les modificacions  en milloraran el funcionament, l’estructura i, a la vegada, s’inclou el principi de corresponsabilitat entre l’AQUA i tots els centres universitaris del país, públics i privats, pel que fa a les fonts de finançament a l’Agència. Així mateix, i fruit d’una esmena dels grups de la majoria, s’ha inclòs al Comitè Director de l’AQUA un estudiant representant de les universitats privades, per donar-los més veu i representativitat.

Des dels grups de la coalició s’ha emfasitzat que seguiran treballant per convertir Andorra en un referent del sistema d’ensenyament superior, donant facilitats als centres que es vulguin instaurar amb l’objectiu d’atreure innovació i talent.