CORONAVIRUS | Plena unitat del Consell General per afrontar la Covid-19

FOTO: Eduard Comellas

La suspensió de l’activitat parlamentària decretada per la Sindicatura el passat 13 de març, durant un termini d’almenys quinze dies, s’ha vist alterada excepcionalment aquest dilluns amb la sessió ordinària del Consell General convocada per debatre el Projecte de llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, la Llei qualificada dels estats d’alarma i emergència i una modificació del Reglament del Consell General per donar cobertura legal a aquest segon text. Tots tres textos s’han aprovat per unanimitat per part de totes les forces parlamentàries, un fet excepcional a l’alçada de la situació de crisi sanitària en què està immersa el país i pràcticament tots els països del món. 

Els grups de la coalició -Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos- i també els de l’oposició -Socialdemòcrates i Terceravia- han ressaltat en les seves intervencions la necessitat d’unió i la responsabilitat de país que implica treballar conjuntament en pal·liar la problemàtica causada per la Covid-19 amb l’objectiu d’ajudar als ciutadans i empresaris en els complicats moments que estan vivint. “Celebro que tots i totes hàgim entès que els interessos de partit hagin de quedar rellevats a un segon terme davant l’emergència de la situació actual” ha remarcat el president del grup Liberal, Ferran Costa.

Ferran Costa durant la seva intervenció al Ple. FOTO: Eduard Comellas

La sessió ha començat amb el debat de la llei òmnibus de mesures contra la Covid-19. La seva aprovació implica l’aplicació d’un paquet de mesures econòmiques i socials amb l’objectiu prioritari que els treballadors puguin seguir cobrant els seus salaris a final de mes. Contempla una injecció de 200 milions d’euros al teixit productiu andorrà perquè les empreses tinguin liquiditat per poder seguir pagant els sous dels seus treballadors i a l’hora fer front a les seves despeses operatives. En l’àmbit global, les ajudes aniran destinades al pagament dels lloguers, a pagar baixes de les persones que estan confinades i  aquelles afectades per la Covid-19, a pagar la part patronal de la cotització de la CASS de la qual se’n farà càrrec Govern i a finançar crèdits tous a interès zero per les despeses de funcionament i el pagament de préstecs hipotecaris de les empreses.

Costa ha volgut ressaltar l’important esforç que realitzarà Govern, “la contribució que fa l’Estat no té precedents, les mesures econòmiques d’aquest projecte de llei s’apropen al 50% del pressupost ordinari de l’administració central per a tot un any”. Tot i això, ha subratllat que “som conscients que les mesures que la llei contempla no solucionen totes les problemàtiques, això seria pràcticament impossible, però ajudaran la immensa majoria dels afectats per aquesta crisi”.

Una Llei per poder aplicar mesures més fermes

El segon debat s’ha centrat en la Llei qualificada dels estats d’alarma i emergència. Un text que desenvolupa l’article 42 de la Constitució i que té per finalitat donar solució a situacions d’especial gravetat en què es pot trobar immers l’Estat, com catàstrofes naturals, sanitàries o situacions en què la convivència democràtica pugui estar en perill. 

Marc Magallón, president suplent del Grup Parlamentari Liberal, ha manifestat que aprovar avui aquesta llei no implica l’obligació d’haver-la d’usar però ens dona la tranquil·litat i seguretat jurídica si cal prendre decisions i accions fermes”.

L’excepcionalitat de la situació s’ha vist plasmada també en la composició del ple. Només hi han assistit catorze consellers, els mínims per poder aprovar les lleis, i quatre membres de l’Executiu entre ells el cap de Govern, Xavier Espot. Tot s’ha desenvolupat amb importants mesures de precaució i higiene, el que ha suposat que alguns dels consellers no ocupessin el seu escó habitual per mantenir les distàncies recomanades per evitar el contagi de la Covid-19. Entre les mesures decretades per la Sindicatura s’han inclòs itineraris específics perquè els consellers generals no es creuessin entre ells. Finalment, l’excepcionalitat del moment ha fet que el Ple es reunís  sense la presència de mitjans de comunicació a la sala. Tot i això, la sessió s’ha pogut seguir amb normalitat pels diferents canals de RTVA.