La coalició defensa la retallada de salaris com un acte de justícia compartida amb la població

El Projecte de llei que redueix el salari dels càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques ha estat aprovat per assentiment aquest dijous al Consell General. El text fa, paral·lelament, una encomana a la resta d’institucions del país amb autonomia pressupostària, entre elles el mateix Consell General, a adoptar les mateixes mesures de reducció salarial. Una encomana que comparteix i assumeix la coalició parlamentària.

La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, ha explicat durant el ple que el cap de Govern es reduirà el sou un 20%; els ministres, secretaris d’Estats i ambaixadors, un 15%; i els ambaixadors no residents un 10%. Aquesta reducció s’aplicarà fins al desembre i inclourà la paga extra si és el cas. Pallarés ha informat que aquesta mesura també l’han adoptada altres administracions públiques per als seus càrrecs electes i de lliure designació.

D’aquesta manera, “tots aportarem el nostre granet de sorra per fer més suportable per a les arques del Govern el gran dispendi econòmic que suposarà haver fet front de forma valenta els efectes d’aquesta crisi”, ha manifestat el president suplent del grup liberal Marc Magallón.

Un debat caducat i que frena el sentiment d’optimisme

El primer punt de l’ordre del dia d’aquesta sessió del Consell General ha estat la presa en consideració de la Proposició de llei del Grup Socialdemòcrata per modificar la segona Llei Òmnibus. La coalició hi ha votat negativament, per considerar que es tracta d’un debat “caducat”, que ja s’ha superat i que “s’emmiralla en el passat”, concretament en els complicats darrers tres mesos i mig que ha hagut d’assumir el país.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha retret als socialdemòcrates que no hagin retirat una proposició de llei que pretén solucionar aspectes que avui dia ja estan resolts i ha considerat que “el debat arriba tard, és innecessari i, fins i tot, diria sense cap tipus d’interès”. També ha lamentat que en el seu moment, quan el debat “sí que tenia interès, el senyor Pere López estava més preocupat de la paternitat de les mesures” que d’ajudar a la ciutadania.


Més enllà dels ajusts als treballadors per compte propi que s’han tramitat durant la crisi de la Covid-19, des del Grup Parlamentari Liberal, Marc Magallón ha reclamat que cal impulsar una llei “específica per als autònoms, donant-los les cobertures i avantatges necessaris perquè puguin seguir fent créixer econòmicament el país”. En aquest sentit, Gallardo ha assegurat que presentarà una llei que reguli el treball per compte propi abans d’acabar l’any.

Aprovada la modificació dels Ajuts a l’Estudi

Un altre punt destacat de l’ordre del dia ha estat el Projecte de llei de modificació de la Llei d’ajuts a l’estudi. El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha demanat el consens de la Cambra per aprovar la modificació “perquè no hi hagi desigualtats d’oportunitats a causa de les situacions socioeconòmiques de les famílies”. Ha afegit que el text pretén facilitar la gestió dels ajuts per part de l’Executiu i les sol·licituds per parts dels administrats, ja que “podran fer tràmits en línia i s’agilitaran les sol·licituds fetes fora de termini”.