Pensions, acostament a la UE i dèficit sanitari entre les preocupacions dels massanencs

Els assistents a la reunió de poble organitzada pels tres consellers generals massanencs del Grup Parlamentari Liberal (GPL) mostren la seva preocupació pel futur de les pensions, com s’afrontarà el dèficit sanitari i quins seran els pros i els contres de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea.

La reunió a la qual han assistit una quarantena de persones ha servit perquè els ciutadans puguin explicar les seves preocupacions en primera persona als consellers generals Judith Pallarés, Joan Carles Camp i Carles Naudi. Tan bon punt s’ha obert el torn de paraula als ciutadans, ha quedat palès que tres temes preocupen la població per sobre de la resta. La sostenibilitat del sistema de pensions i com s’afrontarà en un futur ha estat el primer tema que s’ha proposat des dels assistents. La branca de pensions de la CASS haurà de fer front en uns 20 anys a un important dèficit que es situaria “al voltant dels 400 milions d’euros anuals, el pressupost total de Govern avui en dia” ha apuntat Carles Naudi i ha afegit que “caldrà prendre moltes mesures i s’haurà de fer aviat”.

Pel que fa al dèficit sanitari i les cobertures que cobreix la CASS, les preguntes i el debat s’han centrat en quins mecanismes es poden emprar per evitar l’abús que alguns usuaris fan dels serveis que paga la CASS. Judith Pallarés ha apuntat que alguns d’aquests problemes poden quedar resolts “un cop s’aprovi la història clínica compartida”.

L’acostament a la Unió Europea també ha generat molts dubtes entre els assistents a la reunió de poble d’aquest dimecres al vespre a la Massana. La llibertat de circulació de persones, l’aplicació de les directives europees i si l’acord al qual s’arribi, serà refrendat en un referèndum pels andorrans han estat les qüestions que s’han plantejant als consellers. Sobre el referèndum, Judith Pallarés ha assegurat que “és la millor manera de garantir que s’arribi a un bon acord amb la Unió Europea perquè Europa no es pot permetre que guanyi el no”.

La importància de l’oposició

Joan Carles Camp ha estat l’encarregat d’explicar l’activitat legislativa que du a terme el Grup Parlamentari Liberal i de defensar la importància de la tasca de l’oposició per controlar el Govern. En aquest sentit, Camp ha remarcat la gran quantitat d’esmenes que es presenten als textos legislatius que arriben al Consell i ha posat com a exemple que al text de la Llei d’Allotjaments Turístics s’han presentat unes 115 esmenes quan no arriba als 60 articles.

Joan Carles Camp també ha defensat la vigència de l’actual repartiment d’escons al Consell General. Camp ha remarcat que “cal que mantenir l’actual sistema bicameral i de la manera que està” defensant l’actual repartiment de 14 consellers a la llista nacional i 14 de les parroquials a l’hemicicle del Consell i ha alertat que “una reforma de la Llei Electoral que canviï això pot acabar amb un Govern que no tingui oposició i que aquest pugui passar el corró sense necessitats d’acord”.

A la reunió de poble promoguda pels tres consellers massanencs del Grup Parlamentari Liberal tant Naudi, com Pallarés i Camp han refermat la seva intenció “de seguir fent reunions de poble i acostar-se als ciutadans com a mínim un cop a l’any”. Tot i això han animat als ciutadans a què els contactin cada cop que ho creguin necessari, “estem per treballar pel país, per la parròquia de la Massana i per tots els ciutadans”.