Liberals d’Andorra diu no a un pressupost decebedor amb possibles incompliments legals

El Pressupost aprovat al Consell General no ha comptat amb el suport de Liberals d’Andorra que, un cop més, ha remarcat que “els comptes disparen les contractacions de personal, 80 aquest any, 150 els últims 4 anys. A més, no responen a les necessitats del país, ja que no recullen cap iniciativa sobre el problema de l’habitatge ni cap solució al dèficit de transport públic”.

El candidat liberal, Jordi Gallardo, ha estat molt crític amb un text que “no aporta solucions als problemes, ni novetats  quant a la inversió, i en el qual es mostra la incapacitat de controlar les despeses i d’aquí la necessitat, expressada pel Govern, de modificar la Regla d’Or” i ha afegit que “reflecteix esgotament i la fi d’un model”.

Durant la seva intervenció, el president del Grup Parlamentari Liberal ha analitzat l’evolució dels comptes públics des que governa DA: 19 milions més en despesa de personal, 8 milions més en despeses de béns i serveis corrents, reducció de l’esforç inversor sobre la despesa total a només l’11% el 2018, ple de projectes enquistats com l’heliport del qual es parla des de fa 8 anys o l’edifici multifuncional que havia de servir per desestacionalitzar l’oferta turística.

En el vessant dels ingressos, Jordi Gallardo ha alertat “de l’augment del 35% de l’esforç tributari dels ciutadans, fins a 4.538 € per habitant, i tot i haver ingressat més que cap altre govern no han reduït l’endeutament”. De fet, “l’endeutament s’ha doblat passant dels 6.000 al voltant dels 12.000 € del darrer any” ha sentenciat.

Possibles incompliments legals en la concessió de la bicicleta elèctrica

En el debat de la reserva d’esmena sobre la concessió del servei de bicicleta elèctrica, el Grup Parlamentari Liberal ha incidit en el fet que “s’utilitza el procediment previst per contractar inversió d’obra pública per fer una ajuda directa a un projecte privat”. Jordi Gallardo ha retret al Govern que ha fet “un exercici de malabarisme, segurament involuntari, per fer creure que la bicicleta elèctrica és un servei públic”. A més, considera que l’executiu “ha forçat la interpretació de la Llei 5/2008 sobre les noves formes de contractació i finançament d’obres públiques; i ha modificat la llei de Finances Públiques barrejant-hi conceptes de la Llei del Pressupost”.

Davant les incerteses i les contradiccions sorgides, Jordi Gallardo ha posat l’èmfasi en què “tot plegat és un cúmul de despropòsits, segurament casuals i no volguts, però que posen en evidència que no és un procediment clar, genera seriosos dubtes que compleixi la legalitat” i ha emplaçat a la majoria a “no seguir amb l’adjudicació prevista davant les contradiccions existents”.