Jordi Gallardo: "L'augment dels ingressos de l'Estat no repercuteix en els ciutadans"

“Vostès han gestionat 1.000 milions més des de la seva arribada, 383 milions dels quals per nous impostos directes, que governs anteriors sense que això hagi repercutit en els ciutadans”. D’aquesta manera ha qüestionat Jordi Gallardo, president del Grup Parlamentari Liberal (GPL), el triomfalisme amb què el Govern de DA presenta el Pressupost. Un comptes que ha titllat de “preelectorals, mancat de projectes, poc realistes, que mostren cansament, desgast, falta de lideratge i clarament decebedors”.

El president del GPL s’ha mostrat molt crític amb l’opacitat del pressupost que “dota 30 departaments amb partides per contractar personal, per tant, crec que estem parlant de més de 30 noves contractacions per aquest any” i ha denunciat que “Govern amaga aquestes contractacions perquè no acompanya els comptes de la corresponent memòria explicativa” quan sí que ho va fer l’any 2017 per només 12 contractacions. Tot i la insistència de Jordi Gallardo durant el debat al Consell General, el ministre de Finances no ha estat capaç de concretar la xifra de noves contractacions escudant-se en l’argument de “no tinc totes les dades del pressupost al cap”.

Gallardo ha exposat en el debat de les esmenes a la totalitat del Pressupost que l’augment de les partides als diversos ministeris, departaments i empreses públiques no repercuteixen en un millor servei cap al ciutadà. Així, dels dos milions de més que rep la CASS, tots van a parar al finançament del SAAS i la gestió dels serveis mentre “la partida per medicaments i serveis sanitaris baixa”. La mateixa situació la trobem en el cas dels diners dedicats a Esports que rebrà 400.000 € més però que augmenta  pràcticament mig milió d’euros la despesa en direcció i serveis generals “deixant de banda als esportistes i als ciutadans”.

Gestionant més diners que cap altre Govern anterior, l’executiu de DA ha baixat en un milió d’euros els recursos destinats a seguretat pública; i les beques a estudiants i les polítiques d’habitatge han perdut pel camí 1,3 milions d’euros, demostrant que “no tenen en compte la realitat dels problemes dels ciutadans”. Gallardo també ha incidit en el fet que “el Govern segueix sense tirar endavant infraestructures cabdals pel país com el vial de Sant Julià” i ha emfasitzat que “inverteixen una cinquena part en infraestructures viàries que l’any 2012”.

“La culpa mai és del Govern, sempre és dels altres”

Si per una cosa s’ha caracteritzat el Govern de DA és que “la culpa mai és del Govern i sempre és dels altres a l’hora de controlar el dèficit pressupostari” ha recalcat Gallardo. A més, el president del GPL ha precisat al ministre Cinca que “en la primera legislatura la culpa era dels comuns, en aquesta culpen els funcionaris però la realitat és que els culpables són vostès i la seva ineptitud per gestionar la cosa pública incrementant les contractacions i les despeses de funcionament al llarg dels seus mandats”.

Una mostra d’aquest ‘descontrol’ de la despesa del Govern és que el cost de l’Administració General s’ha duplicat durant els mandats demòcrates (passant de 15 milions el 2012 a 30 milions el 2018) o les despeses de funcionament on l’executiu “ha perdut completament el control d’aquest capítol pressupostari” en passar de 47 milions a 53,4 milions des de l’inici d’aquesta legislatura, principalment per “la contractació directa d’assessoraments que no passen pel control de contractació pública”.