Govern reconeix que només s'han cobrat, de moment, 3,47 milions per Vall Banc

El Govern d’Andorra ha reconegut aquesta tarda en la sessió de control a l’executiu que “de moment” només s’han cobrat 3,47 milions d’euros per la venda de Vall Banc a JC Flowers. La xifra l’ha comunicat el ministre Jordi Cinca responent la pregunta del president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo.

La quantitat de 3,47 milions d’euros es va abonar el 20 de juliol del 2016 i des de llavors, l’AREB no ha rebut cap més import per l’adjudicació de Vall Banc. Jordi Gallardo ha preguntat al Govern per aquest fet, ja que en comissió s’havia informat que la primera part de la venda de Vall Banc, que puja a 6,94 milions d’euros, és un import fix que s’havia de pagar en tres terminis, el primer del 50% (ja satisfet) i els altres dos del 25%, al cap de 6 mesos i a l’any.

El parlamentari liberal s’ha sorprès de la resposta del ministre Cinca per no haver cobrat encara aquests imports “vostè, m’està dient que la part fixa s’ha convertit en variable” li ha etzibat, ja que el ministre justificava el no cobrament pels càlculs que s’havien de fer sobre actius del banc. Per Gallardo, la venda de Vall Banc “de moment, no està sent un bon negoci per Govern. Només ha cobrat 3,47 milions mentre l’entitat bancària ha declarat uns beneficis d’11,8 milions” ha sentenciat.

L’AREB no ha presentat ‘mai’ els tancaments comptables dins de termini

Durant el debat sobre el cobrament dels imports per la venda de Vall Banc s’ha parlat, òbviament, de l’entitat encarregada de l’adjudicació d’aquesta entitat bancària, l’AREB.  Jordi Gallardo li ha recordat al ministre que “l’AREB mai ha presentat els tancaments comptables trimestrals dins de termini” i ha afegit que “avui en dia seguim esperant el tancament del primer trimestre del 2017”. Aquest fet és especialment greu, tenint en compte que “l’AREB ja fa 2 anys que es va crear” i, per tant, “ha tingut temps de poder adaptar-se per presentar els comptes trimestralment, com és obligació de les institucions públiques segons recull  la Llei General de les Finances Públiques”.

Un últim punt de divergència en l’entorn dels comptes de l’AREB ha estat el fet que no apareix al balanç comptable “la venda d’un actiu financer” com és el cas de Vall Banc. Gallardo ha emplaçat al ministre a què expliqui perquè no es recull en el balanç del 2016, l’últim del qual disposen els consellers, “no apareixen ni els 29 milions, que serien el màxim per cobrar, ni els 7 milions del pagament inicial. No creu que hi haurien d’aparèixer, senyor ministre?” ha reblat.