'Govern no ha seguit els processos adients per a la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu’

El Grup Parlamentari Liberal ha votat a favor de la moció per revocar la declaració d’interès general de la plataforma de Soldeu perquè “Govern no ha seguit els processos adients i impecables per a la declaració d’interès nacional, malgrat entendre les millores pel poble de Soldeu que la plataforma suposa en facilitar l’accés a pistes i solucionar el dèficit d’aparcament”. Josep Majoral també ha incidit en la importància que té pel país “la celebració de campionats del món d’esquí, BTT o trial i el desig que així continuï sent”.

Tot i això, el conseller del Grup Liberal ha recordat que “l’actual Llei General d’Ordenament del Territori i Urbanisme (LGOTU) no recull els equipaments esportius com a equipaments que puguin ser declarats d’interès nacional”. Per això, Majoral ha subratllat que “el Grup Liberal ja fa mesos, molt abans que sorgís la polèmica per la plataforma de Soldeu, va entrar una esmena per modificar l’art. 61 de la LGOTU per incloure els equipaments esportius com a infraestructures d’interès nacional” i ha emfasitzat que “si hem demanat que s’hi incloguin és precisament perquè considerem que ara mateix malauradament no hi són”.

Per últim, Josep Majoral ha argumentat que “no podem estar d’acord que aquesta infraestructura, ni la plataforma esquiable ni l’aparcament soterrat, tenen un caràcter educatiu i cultural, sinó que per més voltes que s’hi vulgui donar, és una infraestructura eminentment esportiva” i, per tant, la declaració d’interès nacional feta per l’executiu “és una mostra més de la manca de previsió monumental pel que fa als equipaments d’aquest Govern” ha sentenciat. La moció no ha prosperat al ser rebutjada per la majoria demòcrata i la consellera Sílvia Bonet.

Vot a favor al conveni amb França per la millora dels accessos “tot i no estar d’acord amb el cofinançament de les obres”

Tot i votar a favor del conveni amb França en el qual Andorra es farà càrrec de la meitat de l’import de la millora dels accessos al país des de Tarascon-sur-Ariège fins a la frontera francoandorrana per evitar talls viaris durant l’hivern. El Grup Liberal ha volgut remarcar que “el Govern no és un bon negociador  i que podia haver aconseguit molt més, ja que la millora de les carreteres no només beneficia a Andorra sinó a una àmplia zona francesa”. Joan Carles Camp  ha expressat que “s’ha votat a favor perquè és indispensable tenir unes bones comunicacions amb França però no podem estar d’acord amb el cofinançament d’una demanda històrica i reiterativa d’Andorra cap a França” i ha recalcat al Govern que “a casa nostra queda molt per fer en accessos i seguretat viària”. El conveni s’ha aprovat per assentiment.

La llei contra el blanqueig de diners recull l’esmena del Grup Liberal i no fixarà un topall màxim de pagaments en efectiu

La sessió de Consell General d’aquest dijous ha aprovat per assentiment el Projecte de llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. El text aprovat recull l’esmena del Grup Liberal perquè no hi hagi topall màxim en els pagaments en efectiu tot i que el comprador s’haurà d’identificar per imports superiors als 10.000 €. Carles Naudi ha assenyalat que “tot i que l’aprovació de la llei dona un missatge positiu a la comunitat financera internacional caldrà veure com afecta els comerços la limitació de 10.000 € a l’hora d’identificar-se”. Naudi també ha mostrat la seva preocupació per les presses en aprovar aquesta llei, ja que “només Àustria i la república Txeca estan aplicant ja aquesta obligació”.

Llei d’assegurances “que modernitzarà el sector”

El Consell General també ha aprovat per assentiment el Projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances que, segons el Grup Liberal, “representa una modernització del sector i permetrà una evolució d’aquest d’ençà de la llei del 1989”. El president suplent del GPL, Jordi Gallardo, ha destacat que “finalment el projecte serà el màxim de respectuós amb la realitat del mercat andorrà, gràcies a les esmenes dels grups parlamentaris”, ja que en el text redactat per Govern no s’havia tingut en compte aquest fet.

A favor del crèdit extraordinari per ampliar el pati de l’Escola Andorrana d’Encamp

Finalment, el Grup Liberal també ha votat a favor del Projecte de llei de crèdit extraordinari per adquirir una parcel·la annexa a l’Escola Andorrana d’Encamp que tindrà un cost d’1,2 milions d’euros. Ferran Costa ha defensat que “tot i que la despesa és important pensem que s’ha fet amb rigorositat i servirà perquè els alumnes puguin disposar d’un pati amb les dimensions adients”. Costa ha precisat que el centre ja va arribar a la seva capacitat màxima fa 10 anys “superant els 500 alumnes i que, entre altres referències, no complia ni amb els mínims legals que estableix un pati cobert de 300 m2 i un descobert de 550 m2” i ha conclòs “és del tot necessari per dotar als nostres estudiants d’un pati adequat”.