Esmenes per garantir l’autonomia universitària i els dos docents per classe a maternal

El Grup Parlamentari Liberal ha presentat 23 esmenes al paquet de lleis d’educació que han entrat a tràmit al Consell General. Ferran Costa ha estat l’encarregat d’explicar-les en roda de premsa deixant clar que “calia adaptar els textos a les noves necessitats i requeriments de l’ensenyament del segle XXI”, ja que el text actual data de més de 20 anys enrere.

Pel que fa als projectes de lleis d’ensenyament superior i de la Universitat d’Andorra, Costa ha assegurat que “són dues lleis necessàries i bones” però que tenen “alguns aspectes millorables”. En aquest sentit, s’han presentat 6 esmenes a cadascun dels dos textos entrats a tràmit. Entre elles, 4  esmenes que pretenen “reforçar la idea d’una única universitat pública al país” com és el cas de la Universitat d’Andorra (UdA). Precisament, pel Grup Parlamentari Liberal era indispensable que l’UdA disposés d’una llei pròpia separada de la d’ensenyament superior.

Un altre dels aspectes que es vol garantir amb les esmenes liberals  és la independència de l’AQUA (Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra) per acreditar els plans d’estudis. Costa ha catalogat les dues esmenes com “a cabdals per garantir i assegurar l’autonomia de les universitats”, ja que el text entrat a tràmit contempla que Govern ha de donar el vistiplau als plans estudis, fet que es vol evitar amb les esmenes liberals.

Esmenes per mantenir els docents a maternal i l’accés a l’escola amb 2 anys i mig

El Grup Parlamentari Liberal vol mantenir l’accés a l’Escola Andorrana exactament com fins ara. És a dir, que els alumnes hi puguin accedir amb 2 anys i mig d’edat. Actualment, els més petits poden començar Maternal A si compleixen els 3 anys abans d’acabar el curs. La nova llei no ho permetria, ja que especifica “a partir dels 3 anys en el seu redactat”.

D’altra banda s’ha introduït una esmena, donat que el text deixa marge a la interpretació, per “aclarir de manera fefaent que hi hagi dos docents per classe a Maternal com passa actualment” ha subratllat Costa. Per últim, les esmenes liberals redueixen “les arbitrarietats en els requisits de formació i les avaluacions periòdiques” dels docents. Ferran Costa ha resumit les aportacions del GPL “com les millores, que acaben de posar les cireretes damunt del pastís, del que són tres excel·lents textos legislatius”.

Pots veure la roda de premsa íntegra al nostre canal de YouTube: