Esmena a la totalitat a una Llei d’Ocupació “indignant, intervencionista i que dificulta les contractacions”

El Grup Parlamentari Liberal ha presentat esmena a la totalitat al Projecte de llei d’ocupació que considera “intervencionista, que augmenta la burocràcia, les obligacions de les empreses i poc clar”. La presidenta suplent, Judith Pallarés, ha arribat a catalogar el text d’“indignant” per necessitar 61 articles per regular “i dificultar” els processos de contractació a través del Servei d’Ocupació i ha reclamat que “el text es torni al Govern perquè el refaci completament”.

Pallarés ha explicat que el departament d’Ocupació “actualment és ineficient a l’hora de donar resposta a les necessitats de contractació de les empreses” que ha recordat “estan obligades, sí o sí, a passar per aquest servei per poder contractar però allà les ofertes queden encallades i no es dona resposta” en un temps raonable.

La presidenta suplent del Grup Liberal ha criticat “la manca d’una estratègia clara de gestió del departament d’Ocupació” i ha alertat que “la llei no ho soluciona i alhora pretén dotar-lo de més competències”. Unes competències, assessorar a les empreses en recursos humans i impulsar projectes d’emprenedoria, que “al nostre criteri no li pertoquen a aquest departament, ja que actualment hi ha privats que ofereixen serveis d’assessorament a empreses i existeix un departament depenent d’Economia que s’ocupa d’incentivar l’emprenedoria al país” ha subratllat.

La manca de concreció del text deixa entreveure la privatització d’una part del Servei d’Ocupació, però no especifica quina. Segons Pallarés, “tampoc determina les formacions que es volen dur a terme ni clarifica amb quins objectius”, per aquest motiu ha incidit en el fet que “cal centrar la formació ocupacional en donar recursos perquè els aturats, especialment els de llarga durada, puguin aconseguir llocs de treball, centrant-se en les persones amb tècniques més properes al ‘coaching’ que no als típics cursets preestablerts de poca utilitat” i ha afegit “caldria  desenvolupar millor el concepte d’autoocupació que recull la llei”.


Pel que fa a l’ajut per la desocupació involuntària, des del Grup Parlamentari Liberal es considera que “no cal traspassar aquesta competència a la Llei d’ocupació des de Serveis Socials que és d’on penja actualment”. Pallarés ha argumentat que “el model és el mateix i que continua sent una ajuda social per les persones que es troben sense feina ni recursos econòmics”.

D’altra banda, el Grup Parlamentari Liberal també ha presentat 22 esmenes parcials al Projecte de llei d’Ocupació per corregir, en la mesura del possible si no s’accepta l’esmena a la totalitat, “un text que no respon a les necessitats dels treballadors ni dels empresaris i que suposa una clara burocratització”.

Podeu veure íntegra la roda de premsa al nostre canal de YouTube: