El Grup Parlamentari Liberal reclama que s'atenguin les demandes d'informació dels consellers

El grup estudia recórrer als tribunals la negativa de Govern a respondre a les demandes de l’oposició.

El Grup Parlamentari Liberal ha volgut posar de manifest, una vegada més, la negativa del Govern a l’hora de facilitar la documentació sol·licitada en les demandes d’informació que fan els consellers per poder desenvolupar amb normalitat la seva tasca i ha anunciat que estudia portar aquesta demanda als tribunals perquè dictaminin quina informació han de rebre els consellers. Així ho han anunciat Judith Pallarés i Carine Montaner en una roda de premsa celebrada, aquest dijous al migdia, al Consell General.

El Grup Liberal ha rebut, durant l’última setmana, dues noves negatives a les demandes d’informació presentades a Sindicatura. Per un costat, s’ha denegat l’accés a la informació sobre els objectius del marc pressupostari amb el qual treballa el Tribunal de Comptes al·legant “que és una institució de naturalesa pública, però això no implica que sigui una Administració pública en el sentit que indica l’article 5 del Reglament del Consell General”. Afegint que “no hi té cabuda la hipòtesi que un Conseller General pugui emparar-se en el dret que li dóna l’article 5 del Reglament del Consell General per demanar informació al Tribunal”. Fet del tot insòlit atenent que a la mateixa carta de resposta escrita pel president del Tribunal de Comptes s’afirma que “és una institució pública independent del Govern i de l’Administració pública que, d’acord amb la seva llei, només ret comptes al Consell General, del qual depèn orgànicament”.

La segona negativa a facilitar informació als consellers, rebuda el 30 de maig, fa referència a les notes verbals intercanviades entre Andorra i els EUA durant l’any 2014 i 2015. Una vegada més el Ministeri d’Afers Exteriors reitera “que les notes verbals i els documents adjunts són considerats com a correspondència confidencial entre Estats i no poden ser lliurats o compartits” en aquest sentit, Judith Pallarés ha recordat que “a Andorra hi ha precedents que d’altres ministres han permès consultar les notes verbals entre estats” i ha remarcat que els consellers generals formen part de l’Estat.

Davant de les reiterades negatives a donar resposta a les demandes d’informació dels consellers generals liberals, el grup està estudiant amb els seus assessors jurídics portar el cas als tribunals perquè determinin si s’està incomplint la llei. Alhora el Grup Liberal considera necessari disposar “d’una eina legislativa que reguli l’accés a la informació per part dels consellers i sota quin criteri”.

Canvis al reglament del Consell General

Pel que fa a la intenció del Grup Demòcrata d’introduir canvis en el reglament del Consell General, el Grup Liberal es mostra obert a modificar el reglament per “fer-lo més àgil en alguns aspectes, incloent-hi l’opció que alguns tràmits es puguin fer per mail sense la necessitat d’una reunió presencial” alhora que espera que la modificació es faci “amb el consens de tots els grups”.