El Grup Parlamentari Liberal pregunta sobre BPA Panamà i la seva liquidació

ANDORRA LA VELLA 31/03/2015 DEBAT D'INVESTIDURA AL CONSELL GENERAL. FOTO DIGITAL EDUARD COMELLAS POLÍTICA CONSELL GENERAL PARLAMENT

 

El Grup Parlamentari Liberal (GPL) vol que Govern expliqui tots els detalls que envolten la liquidació de Banca Privada d’Andorra (Panamà) S.A. entre els quals es troba el fet que l’AREB va deixar expirar el termini d’una proposta de compra sobre aquesta entitat que es va fer arribar al regulador bancari panameny. La manca de resposta per part de l’AREB va precipitar la retirada de l’oferta i que el regulador panameny ordenés la liquidació forçosa de BPA Panamà el 30 de gener d’enguany.

La pregunta amb resposta escrita entrada a Sindicatura pel president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, vol esclarir l’actuació de l’AREB davant la proposta de compra de BPA Panamà. En concret, es demana per les actuacions que es van dur a terme des de l’AREB, si es va respondre oficialment a la proposta de compra, perquè es va deixar expirar el termini de la proposta sense que l’AREB respongués al regulador panameny, a quant pujava l’oferta econòmica per BPA Panamà i quina és la responsabilitat de l’AREB en el procés de liquidació d’aquesta entitat.

En l’exposició de motius, Jordi Gallardo es remet a la resolució (SBP-0015-2017) de la Superintendencia de Bancos de la República de Panamá en la que s’inicia el procés de liquidació de BPA Panamà i en la que es fa una cronologia de tots els fets que han portat al regulador bancari panameny a prendre la decisió de liquidar forçosament la filial de BPA en aquell país. Destaca el fet que l’AREB no donés resposta a l’oferta d’un potencial comprador, tot i haver estat informada pel regulador panameny, motiu pel qual l’interessat en l’adquisició de BPA Panamà anuncia mitjançant un comunicat, el proppassat 7 de desembre, que retira l’oferta de compra després d’haver-la millorat en una ocasió.

Gallardo també exposa les atribucions que la llei 8/2015, del 2 d’abril, dona a l’AREB i que entre altres a l’article 46.1 indica que l’AREB ha de col·laborar, en el cas de resolució d’entitats que pertanyin a grups internacionals, amb entitats estrangeres que tinguin encomanades funcions relacionades amb la resolució d’entitats, i també, a l’article 46.2, que fixa que l’intercanvi d’informació exigeix que hi hagi reciprocitat.

El president suplent del GPL considera que “cal conèixer que és el que ha passat en la resolució de la filial panamenya de BPA i quina ha estat l’actuació de l’AREB davant el fet que aparegués un potencial comprador”. Gallardo lamenta que “segons explica el regulador panameny en l’informe per procedir a la liquidació de BPA Panamà un dels motius sigui la manca de resposta per part de l’AREB” i per això creu “que el millor que podem fer és demanar a Govern que ens expliqui el cas des del punt vista de l’AREB”.