El Grup Parlamentari Liberal inicia les reunions de poble a La Massana

La preocupació per com s’estan duent les negociacions amb la Unió Europea i la modificiació del model d’Estat temes destacats de la reunió de poble que el Grup Parlamentari Liberal ha fet a la Massana i que anirà portant a d’altres parròquies.

Els consellers generals massanencs del Grup Parlamentari Liberal han participat, aquest dimarts a la nit, en una reunió de poble a La Massana a la qual han assistit una cinquantena de persones. Carles Naudi, Judith Pallarés i Joan Carles Camp han compartit amb els assistents l’actualitat parlamentària del Consell General i el posicionament del Grup Parlamentari Liberal sobre la negociació d’acord d’associació amb la Unió Europea.

La reunió de poble l’ha obert Joan Carles Camp fent un repàs a l’activitat parlamentària del Grup Liberal des que s’ha iniciat l’actual legislatura que ha considerat “com atípica i marcada per grans temes d’estat com ara la resolució de la BPA, l’acord d’associació amb la Unió Europea i el model d’Estat”. Precisament, en aquest sentit ha denunciat “la modificació encoberta de l’estructura administrativa de l’Estat” que està duent a terme el govern de DA aprovant lleis que limiten i redueixen les competències comunals, com ara la Llei de Carreteres, la Llei d’Ordenament del Territori i el projecte de Llei entre l’Administració General i els Comuns i entre els Comuns, tot remarcant “alhora que des del govern s’han congelat les transferències als comuns fins al 2017”. Durant la seva exposició, Camp ha recordat que “Andorra és un Coprincipat Parlamentari i no un règim presidencialista i totalitari” en una clara referència a l’actitud del govern i DA que busquen aïllar políticament al Grup Parlamentari Liberal.

Carles Naudi ha volgut deixar molt clara la vocació europeista del Grup Liberal i, per aquest motiu, “cal que les negociacions amb la Unió Europea es replantegin i es facin amb calma i sentit comú”. Naudi ha destacat la importància de “no cedir sobirania”. Per això, cal en primer lloc que “l’òrgan màxim del futur i hipotètic acord d’associació sigui la Comissió d’Associació en què hi participin els caps de Govern i ministres aconseguint parlar de tu a tu amb la Unió Europea”; i en segon lloc, que “tal com passa a l’Espai Econòmic Europeu es contempli la possibilitat de la suspensió provisional de les decisions i actes jurídics de la UE”, evitant d’aquesta manera l’aplicació automàtica com es contempla a l’actual esborrany acord d’associació. Així mateix, ha reafirmat la necessitat que “Andorra pugui negociar un acord bilateral amb la UE i evitar quedar relegada a un acord multilateral amb San Marino i Mònaco” que impedeix a Andorra poder marcar una agenda de treball adient als seus interessos.

Per la seva part, Judith Pallarés ha puntualitzat que el Govern s’està precipitant al “no voler realitzar un estudi de les conseqüències que suposarà pel país l’acord d’associació” i quins costos tindria per l’Estat. Pallarés ha reiterat la necessitat de mantenir vigent l’Acord Duaner en les seves condicions actuals, incloses les franquícies, i ha defensat que cal buscar un acord “on es salvaguardi la sobirania nacional i les especificitats de les institucions andorranes”. Pallarés ha volgut remarcar, un cop més, que el Principat d’Andorra necessita un acord amb la Unió Europea però que aquest ha de vetllar pels interessos del país i que “des del Grup Liberal es continuarà lluitant per assolir un acord just i positiu” pels andorrans i andorranes.