El Grup Parlamentari Liberal es referma en “la il·legalitat del Pressupost”

La jornada maratoniana al Consell General ha servit per constatar que el projecte de Pressupost “no compleix la legalitat” i menys després que el Govern no hagi comptat amb els suports suficients per poder mantenir congelades les transferències als Comuns, el que l’obligarà a reflectir en aquesta partida els més de 63 milions d’euros que el Grup Parlamentari Liberal (GPL) ja va alertar que havia d’incloure per no incomplir la Llei de Transferències als Comuns i que obliga a l’executiu a traspassar a les corporacions comunals el 18% dels ingressos de l’Estat.

Aquest dijous s’ha constatat que Govern va redactar un projecte de Pressupost invocant les seves voluntats i no adaptant-se a la legalitat vigent. Pel Grup Parlamentari Liberal, el Pressupost “no compleix ni la llei de transferències, ni la llei de la Regla d’Or, ni la Constitució”, tal com ha assegurat el president suplent del GPL, Jordi Gallardo, durant el debat final per l’aprovació del Pressupost.

De fet, Jordi Gallardo ha recordat al Govern que “a l’espera de com es resol l’incompliment de la Regla d’Or, que suposaria afegir al Pressupost un bon paquet de milions més; perquè el projecte de Pressupost compleixi la legislació vigent, Govern ha d’afegir 9 milions més al capítol de transferències”. Gallardo ha enumerat durant el debat com ho hauria d’haver fet Govern per no incomplir la Llei de les Transferències: “Fixant al pressupost la partida de transferències sense reduir l’import o modificant la Llei de Transferències que fixa el percentatge a transferir en el 18%”. El president suplent del GPL també ha exposat les opcions que tenia el Govern per no incomplir la Regla d’Or, destacant que “la més raonable” hagués estat la modificació de l’article 12.5, que limita la ràtio d’endeutament de les empreses públiques i parapúbliques, el que implicaria que Govern “reconegués que s’ha equivocat”.

En altres aspectes del debat, Jordi Gallardo s’ha mostrat molt crític pel dèficit del Govern demòcrata tot i tenir una major quantitat d’ingressos. “Havent ingressat 1.000 milions d’euros més que els anteriors governs liberals, acabaran la legislatura invertint molt menys que nosaltres” ha recalcat, tot acusant l’actual Govern de DA de ser els responsables de “gastar 1.000 milions més en despeses de funcionament.”

Durant les rèpliques i davant les crítiques de DA per no haver participat en debat de les reserves d’esmenes, Gallardo ha argumentat que els consellers liberals “no hem defugit les nostres responsabilitats. Vam retirar les esmenes perquè el pressupost no està quadrat” i ha reblat que “la primera obligació d’un conseller és complir la legalitat. I aquest pressupost no compleix la llei.”

El Grup Liberal vota en contra de la modificació de la Llei de la Policia

En la sessió matinal d’aquest dijous, el Consell General ha sotmès a examen i votació el Projecte de llei qualificada de modificació de la Llei 8/2004, del 27 de maig, qualificada del Cos de Policia. El projecte de Llei ha tirat endavant només amb el vot de la majoria.

La posició contrària a la modificació de la ‘Llei de la Policia’ l’ha defensada la consellera liberal Judith Pallarés que ha explicat que “el règim disciplinari és una de les principals raons per les quals no votem aquesta llei”, ha lamentat que des del Govern “tractin amb aquesta desconfiança i duresa els cossos especials, quan per altres coses són vostès tolerants i permissius” fent menció a les dures condicions per accedir a places del cos de Policia o ascensos dins el mateix en la que “no es té en compte la presumpció d’innocència”, una actitud diametralment diferent a la que té el Govern amb la situació del ministre Jordi Cinca i ha afegit, per concloure la seva exposició, que l’executiu “no té cap credibilitat per parlar-nos d’honorabilitat”.