El Grup Parlamentari Liberal demana al Govern que “no perdi més temps” amb l’acollida dels refugiats

“Cal que no deixem perdre cap més oportunitat, ja hem trigat massa”. Amb aquestes paraules ha acabat Judith Pallarés, presidenta suplent del Grup Parlamentari Liberal (GPL), el discurs en què ha explicat el vot favorable dels tres consellers liberals al Projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que el Consell General ha aprovat per assentiment.

En la seva intervenció Judith Pallarés ha exposat que “el moviment de persones no s’acabarà, no només pels conflictes que som incapaços de solucionar sinó també pels efectes del canvi climàtic que està provocant la desaparició d’illes i la desertització de molts territoris”. En aquest sentit, ha incidit en el fet que “Andorra no està aïllada de tots aquests efectes i és necessari disposar d’un marc legal que ens ajudi a determinar com donar acollida real a aquells que més ho necessiten”. A més, ha remarcat “el caràcter d’acollida i respectuós amb els drets humans d’Andorra”.

La presidenta suplent del GPL considera que “la llei obre la porta a ser solidaris amb aquells que més ho necessiten i obliga al Govern a fer les consideracions necessàries per avaluar l’asil”. També ha encoratjat a l’executiu a “a tramitar les acollides com més aviat millor i donar suport a les iniciatives ciutadanes que estan sorgint en aquest sentit”.

Suport al Projecte de llei de mediació “per ser molt útil per a la societat”

El Consell General també ha aprovat per assentiment el Projecte de llei de la mediació. Per al Grup Parlamentari Liberal “la utilització d’aquesta eina obre les portes a la millora de les relacions socials, en incentivar el diàleg i l’entesa entre les parts sense arribar a judici” i d’aquesta manera “permetrà descarregar la justícia de nous dossiers i agilitzar altres processos judicials”. Del text legal ratificat aquest dijous, Judith Pallarés ha destacat “la creació de la Comissió de Mediació i el Registre de Mediadors que permetran el desenvolupament professional de la mediació a Andorra”.

La sessió parlamentària d’aquest dijous també ha servit per “actualitzar” la llei de mercaderies sensibles de l’any 1999 amb el suport unànime de tots els grups. Ferran Costa ha remarcat que “el text és coherent i aplica determinats aspectes que són de sentit comú” vista l’evolució dels últims gairebé 20 anys.