El Grup Liberal obre la porta a que les lleis de Competències i Transferències es portin al Constitucional

ANDORRA LA VELLA 18/11/2016 SESSIÓ DEL CONSELL GENERAL. FOTO DIGITAL EDUARD COMELLAS POLITICA CONSELL GENERAL PARLAMENT

El Grup Parlamentari Liberal (GPL) ha optat per donar “el suport mínim necessari” a les lleis de competències i transferències perquè puguin ser aprovades al Consell General i alhora ha obert la porta a què el text aprovat es pugui portar al Tribunal Constitucional perquè en pugui determinar la constitucionalitat de les lleis aprovades.

La fórmula que ha aplicat el Grup Liberal ha estat la de donar “el mínim suport necessari perquè la llei pugui ser aprovada” i d’aquesta manera “acomplir amb el compromís de votar favorablement al text que es va consensuar durant les negociacions entre Comuns, Govern i Consell General”. Per aquest motiu, dos consellers generals de la circumscripció nacional han votat favorablement als textos mentre que els sis consellers restants del Grup Liberal s’han abstingut.

L’abstenció de consellers generals del GPL obre la porta al fet que des del Consell General, conjuntament amb altres grups, es pugui presentar un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional, un tràmit pel qual es requereixen com a mínim la signatura de sis consellers.

El Grup Parlamentari Liberal considera que d’aquesta manera es podran resoldre “els dubtes” sobre la constitucionalitat dels textos arran de l’anomenat informe ‘Aparicio’ encarregat pel Comú de Sant Julià que Govern ha volgut contrarestar amb dos altres informes avalant-ne la constitucionalitat.  Aquesta acció és totalment compatible amb la visió d’Estat que té el Grup Liberal, ja que “el nostre model territorial i d’Estat és el que recull la Constitució” ha defensat Josep Pintat durant l’explicació del sentit de vot.

Pintat proposa modificar la Llei del Tribunal Constitucional per fer-lo consultiu

El president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, ha proposat durant el debat a la totalitat del Projecte de llei de transferències que es modifiqui la Llei del Tribunal Constitucional per tal que el Consell General pugui adreçar-se a aquest tribunal en cas de dubte sobre la constitucionalitat de determinades lleis, tal com ha passat amb les lleis de transferències i competències aprovades pel Consell General. Actualment, la Llei que regula el Tribunal Constitucional impedeix que es pugui pronunciar sobre textos legals que no s’hagin aprovat.