CORONAVIRUS | Més ajudes directes per als autònoms i retroactives des de l’1 d’abril

FOTO: Eduard Comellas | Consell General

Els grups parlamentaris de la majoria (Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos) han votat aquest dilluns a favor del tercer text legal per pal·liar els efectes de la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2. Un projecte de llei que amplia les accions per als treballadors per compte propi, col·lectiu especialment colpit per aquesta crisi i essencial per a la nostra economia. Concretament, el projecte de llei augmenta les ajudes directes i les fa extensives en el temps amb caràcter retroactiu: entraran en vigor des de l’1 d’abril. En total suposen una injecció per al col·lectiu de prop de 4 milions d’euros mensuals. 

Ferran Costa durant la seva intervenció al Consell General | FOTO: Eduard Comellas

Gràcies al text aprovat, els autònoms es podran acollir a la prestació per tenir cura dels fills menors de 14 anys o amb discapacitat fins que no es reprengui l’activitat escolar amb normalitat. També es fa extensiva la prestació de 1.083 euros als autònoms que cotitzen el 125 i el 137,5%, als menors de 35 anys que s’acullen a la cotització del 25% i als que van iniciar la seva activitat entre l’1 i el 13 de març. Així mateix, es clarifica que tot els treballadors per compte propi es podran acollir a aquesta prestació independentment de si han suspès o reduït la seva cotització a causa de l’emergència sanitària. 

El contacte directe amb els autònoms i la mateixa evolució d’aquesta crisi han motivat la introducció d’aquestes noves accions. “Estem aquí per respondre les inquietuds i demandes dels nostres ciutadans”, ha remarcat el president del grup Liberal, Ferran Costa, que ha lamentat “la irresponsabilitat del PS per no donar suport a mesures que milloren la situació dels treballadors per compte propi d’aquest país”. Mesures, ha recordat, “que vostès mateixos reclamen”, fet que els deixa “retratats davant l’opinió pública”. 

Les noves ajudes directes i més àmplies per als treballadors per compte propi s’han afegit a aquest Projecte de llei de mesures excepcionals i urgents en matèria processal i administrativa, que en el seu gruix principal donarà seguretat jurídica a la correcta represa de l’activitat judicial i administrativa, la qual s’ha vist afectada per la suspensió dels terminis processals i judicials. 

El projecte de llei s’ha aprovat amb els vots a favor de la majoria i de Terceravia, i amb l’abstenció del Grup Socialdemòcrata.