Jordi Gallardo denuncia que “l’accés a l’habitatge s’ha convertit en la primera problemàtica del país”

El president de Liberals d’Andorra i candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, ha denunciat al Consell General que “l’habitatge s’ha convertit en la primera problemàtica del país” i ha assegurat que “avui dia és més difícil trobar un pis a un preu digne que aconseguir feina”.

Gallardo ha fet aquestes manifestacions durant la pregunta oral al Govern entorn les dades del cost mitjà del lloguer dels pisos que la Comissió Nacional d’Habitatge havia establert entre 539 i 587 euros. En aquest sentit, el ministre Cinca ha entonat el mea culpa per la difusió d’aquestes dades i ha assegurat que “ningú les havia revisat abans de fer-les públiques”.

El president liberal ha emplaçat al Govern a prendre mesures per evitar l’augment dels preus del lloguer, una de les quals podria ser la congelació de l’augment de l’IPC com ja s’havia fet durant la crisi econòmica, mesura que l’executiu no ha descartat aprovar abans que acabi l’any. Per últim, i per evitar causar indignació a la població amb “dades que s’allunyen de la realitat”, Jordi Gallardo ha subratllat “la necessitat que des del Departament d’Estadística es diferenciï entre el preu que paguen per l’arrendament les famílies que fa anys viuen al mateix pis i el cost d’un lloguer nou, per poder tenir una visió global i real” de la situació del mercat immobiliari al país.

El SAAS no pot garantir que es tramitin totes les queixes

Judith Pallarés ha posat en relleu amb la seva pregunta que el SAAS no pot garantir que totes les queixes dels usuaris siguin tramitades degudament. La consellera liberal ha indicat que “només es pot assegurar en les queixes presencials” i que la resta d’escrits que es fan arribar, per exemple, a través de la bústia poden no tramitar-se en constar cap número de registre.

La presidenta suplent del GPL ha reclamat al ministre de Salut que “actuï d’ofici per garantir que totes les queixes segueixin el seu curs, ja que ara això no es pot assegurar”, i ha suggerit que “s’utilitzi un servei similar al de les reclamacions dels comerços” que contenen tres còpies, una pel comprador, una per l’empresari una per l’administració.

Seguim sense saber el cost de la Cimera Iberoamericana

El cap de Govern ha estat incapaç de donar una xifra, ni tan sols aproximada, del cost que tindrà l’organització de la Cimera Iberoamericana l’any 2020 al Principat d’Andorra. La pregunta de Pallarés pretenia establir quin cost haurà d’assumir el país per acollir aquesta trobada de caps d’Estat. Des de l’executiu només s’ha explicat que l’Estat organitzador és qui paga els costos, que rep una ajuda de 130.000 euros del secretariat i que s’està negociant que Andorra no aculli totes les reunions sectorials per reduir la factura final.

Desgavell en el control de les intervencions arqueològiques

La pregunta de Ferran Costa sobre la informació incompleta que havia rebut per part del Ministeri de Cultura sobre les intervencions arqueològiques al país des de l’any 2009 ha posat de manifest el desgavell que hi ha en aquest àmbit. La ministra Gelabert ha reconegut que “no s’havia entregat degudament tota la informació per una errada” i que “no disposem de totes les memòries de les intervencions digitalitzades”. La ministra tampoc ha sabut contestar quin criteri s’utilitza per destinar recursos a les intervencions arqueològiques ni tenia constància d’un fet denunciat per Costa sobre que “hi ha una investigadora que es va endur restes antropològiques a Barcelona per a estudiar-les i no ha trobat la manera de tornar-les al país”.

Dificultat per respondre l’Enquesta d’Activitats Econòmiques

Més d’un 40% de les empreses seleccionades encara no han respost l’Enquesta d’Activitats Econòmiques, que recordem és d’obligat compliment, tot i que el ministeri ja ha allargat en dues ocasions el termini. Ferran Costa ha preguntat la dificultat que es troben les empreses per omplir un qüestionari molt tècnic que requereix uns coneixements econòmics que no estan a l’abast de totes les empreses. El conseller liberal ha emplaçat a l’executiu a “acompanyar a les empreses perquè puguin donar una resposta més resolutiva a l’enquesta” després de les dificultats d’aquesta primera edició.

Pots recuperar totes les preguntes al nostre canal de YouTube: