Liberals i PS acusen la majoria comunal d’Encamp d’adjudicar irregularment el pla de dinamització

Els consellers de Liberals d’Andorra, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, i del PS+I, Joan Sans i Pere Marsenyach, a la minoria del comú d’Encamp han denunciat la “teatralització” feta per part de la majoria per “justificar de forma injustificada” la contractació directa de l’empresa Intueri per a l’elaboració del pla de dinamització econòmica de la parròquia. Els representants de les dues oposicions han reiterat la petició feta dilluns passat, en sessió de la corporació, de fer marxa enrere amb aquesta adjudicació “més que dubtosa” i que “se salta la legalitat”. La compareixença davant els mitjans de comunicació per fer aquestes declaracions s’ha hagut de fer a la plaça dels Arínsols, davant de l’edifici de casa comuna, després que el cònsol major, Jordi Torres Arauz, denegués la utilització de la sala de premsa.

Sans ha explicat que, un cop analitzada amb més detall la documentació sobre la qüestió, s’han descobert encara més irregularitats. Entre elles, la principal, que “l’oferta a la qual s’ha adjudicat el treball és del mes d’octubre”, quan “no és fins al 6 de desembre que la Comissió encarregada de la reactivació econòmica proposa l’estratègia per treballar en un pla de dinamització”, que s’acaba contractant a Intueri en la junta de Govern de finals del mateix mes de desembre. Aquesta circumstància se suma a les altres irregularitats ja denunciades dilluns: “No hi ha més pressupostos. Es salten la llei i fa la sensació que tot el procés que hi ha hagut a posteriori no és més que una manera de buscar arguments per justificar de forma injustificada que s’havia d’adjudicar el pla a aquesta l’empresa”.

El conseller de PS+I ha recordat que, de fet, a la Comissió de reactivació econòmica és on es van debatre quines línies havia de seguir el treball. “S’encarrega que es dibuixin unes línies estratègiques quan la proposta de l’empresa ja estava feta”, ha indicat. Per això, Sans ha afirmat que “tenim tots els indicis per pensar que ha estat una teatralització per adjudicar a aquesta empresa de forma directa i saltant-se la normativa”.

 

Des de les dues minories s’ha reclamat l’anul·lació de la contractació directa. “Cal retrocedir perquè no es compleix la normativa”, ha reiterat Sans, mentre que la consellera de Ld’A, Maribel Lafoz, ha apuntat que “entenem que tot passa per un tema de manca de respecte a la normativa administrativa i volem pensar que la cosa quedarà aquí”. Tot i això, no ha amagat que “veig més un interès polític al darrere de la contractació d’aquesta empresa, que no un interès personal com podría entendre’s en el cas d’algunes de les adjudicacions que ara s’estan qüestionant al Govern”.

La polèmica per la sala de premsa

La compareixença dels quatre consellers de les dues minories encampadanes s’ha hagut de fer al carrer, just davant la porta de casa comuna. Inicialment, els dos grups havien sol·licitat poder fer ús de la sala de premsa que hi ha a l’edifici o que se’ls habilités un altre espai de l’edifici, una petició que ha estat denegada pel consol major. Tots dos grups s’han mostrat molt crítics amb aquesta decisió.

Així, Sans ha lamentat la “reacció” del mandatari comunal. “Sembla que, si hagués estat per un altre motiu, potser sí que ens l’haurien deixat”, ha apuntat, fet que “encara agreuja més la situació”. El conseller ha recordat que “el cònsol és el cònsol major de tots i la casa comuna és la casa comuna de tots, no només de la majoria”.

Per la seva banda, Lafoz ha expressat la “sorpresa” per “trobar-nos amb aquesta negativa que no acaben de justificar ni entenem”. La consellera liberal ha deixat clar que “no hi veiem cap motiu perquè es digui que no” i ha recordat que “l’estem ocupant per les rodes de premsa de després de cada sessió de comú i bé que manifestem molts cops posicions contràries a les de la majoria”.ç