Ld'A+I i PS+I denuncien l'opacitat de la majoria amb l'afer de l'alberg de la Baronia

Els consellers de les dues minories representades al comú d’Encamp, Liberals+Independents (Ld’A+I) i Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I), han sol·licitat formalment al cònsol major de la parròquia, Jordi Torres Arauz, còpies de tot l’expedient de la concessió i posterior rescissió de l’alberg de la Baronia, documentació que, fins ara, la majoria s’ha negat a facilitar, tal com van denunciar tots dos grups en la sessió de consell del passat dijous. La petició s’ha fet formalment aquest dimarts, tot posant en relleu el dret d’informació que tots ells tenen com a representants escollits pel poble i lamentant l’opacitat amb què la majoria d’Units pel Progrés+Demòcrates per Andorra (UP+DA) ha actuat en aquest afer.

En l’escrit entregat aquests dimarts de forma conjunta, els consellers de les dues minories a Encamp recorden que al juliol es va aprovar “la resolució de mutu acord entre la nostra corporació i la UTE formada per les societats Bomosa Sau, Bio Bio Hotels i Restaurants SLU i Escola d’Esports d’Aventura Roc Roi SL, concessionària de la gestió explotació de la Casa de Colònies Alberg de la Baronia i del camp d’activitats Cortals Aventura”. Aquesta decisió, remarquen, es va prendre amb els vots en contra de tots dos grups i després d’un “intens debat” que va ser “motivat per la manca d’acreditació formal suficient i l’absència de justificants de despesa suposadament suportada per la concessionària que motivaven, a més, el retorn de la totalitat de l’aval dipositat”. Des de la majoria, posen en relleu, “es va descartar la petició (…) en què requerien que es posposés l’acord qüestionat i es sotmetés a valoracions tècniques i legals més detallades en espera de poder comptar amb el detall dels justificants de despesa mencionats”.

En aquella sessió, continua l’escrit, “davant la negativa, ambdós grups van sol·licitar formalment (…) poder obtenir còpia de tota la documentació relacionada amb aquesta concessió i la seva rescissió”, petició que “ha quedat desatesa, tot i tornar-la a formalitzar durant la sessió de consell de comú del 5 d’octubre”. Allà, es remarca que el cònsol major, Jordi Torres Arauz, va dir que “únicament” donaria lloc “a la consulta de la documentació que es demana”, però es va negar a lliurar-ne cap còpia tot argumentant que es tractava de “documentació sensible” i que així s’havia compromès amb la concessionària.

Finalment, els quatre representants de Ld’A+I i de PS+I recorden el dret d’informació que tenen en virtut del seu càrrec i, per això, sol·liciten “que se’ns lliuri una còpia a cada conseller de tota la documentació relacionada amb l’atorgament de la concessió de la gestió i explotació de la Casa de Colònies Alberg de la Baronia i del camp d’activitats Cortals Aventura del Comú d’Encamp així com de la seva rescissió”.

Des de Ld’A+I, Maribel Lafoz ha denunciat que durant els últims mesos “des del Comú només ens han respost amb el silenci” i ha afegit que “el senyor Cònsol Major al·lega que és informació sensible i que s’havia compromès a què no es difongués”. Visió no compartida pels consellers de Ld’A+I que defensen “que hem de poder consultar la totalitat d’aquesta informació i demanar si escau informació a tècnics sobre la matèria per poder tenir una opinió fidedigna sobre tot el procés de concessió i la posterior resolució de l’alberg de la Baronia”.

 

Des de PS+I, Pere Marsenyach ha lamentat que “no hem tingut una altra solució que entrar la carta escrita”, tot criticant que “el cònsol s’ha tancat en banda, no ens ha volgut obrir les portes i només ens deixa veure la informació”, però no pas tenir una còpia del dossier. En aquest sentit, ha deixat clar que “com a consellers tenim tot el dret del món a tenir aquesta documentació”. A més ha deixat clar que “estarem a sobre d’aquest dossier perquè entenem que no s’ha expedientat i tancat de la forma correcta”.