Gerard Estrella anuncia una prova pilot de la recollida de deixalles porta a porta

El conseller de Sostenibilitat i Innovació d’Andorra la Vella, Gerard Estrella, acompanyat de Conxita Marsol, cònsol major, han presentat, aquest dilluns al matí, la prova pilot per a la recollida porta a porta de les deixalles domèstiques.

La prova es durà a terme a la zona del Cedre de Santa Coloma i implicarà mig miler de llars. Amb la recollida porta a porta es vol millorar la separació de la brossa i els índex de reciclatge i reduir de la via pública les olors i el volum de contenidors, mentre duri la prova pilot es retiraran 5 punts verds i contenidors de la via pública.

La recollida de residus porta a porta, que funciona amb molts bons resultats en diverses ciutats europees com Barcelona, Brussel·les o Berlín, es farà en uns horaris determinats. Cada dia de la setmana al vespre es recolliran les deixalles tradicionals (l’anomenat residu sòlid urbà), mentre que dos dies per setmana els serveis de neteja s’emportaran tant els envasos com el paper i el cartró. El vidre per reciclar es retirarà un dia a la setmana. A més, es deixarà operativa la minideixalleria de l’aparcament del Cedre perquè els veïns hi puguin dipositar els residus fora dels horaris establerts sempre que ho necessitin.

Per garantir l’èxit de la prova, el Comú facilitarà als veïns bosses de colors, insistint amb la idea que cada deixalla tindrà el seu color assignat perquè puguin fer la correcta tria i el reciclatge dels residus a casa. Les deixalles, a més, s’hauran de deixar al portal dels edificis en uns horaris determinats (de les 21 a les 24 h) per evitar que, tal com ocorre actualment, es llencin les escombraries fora durant tot el dia.

Al llarg d’aquesta setmana el Comú adreçarà una primera comunicació als 514 habitatges que hi participaran per explicar-los el projecte i, al setembre, un cop iniciat el curs escolar, se’ls contactarà de nou per indicar-los els detalls de com s’efectuarà la recollida de residus. A més, es durà a terme una reunió de barri i es facilitaran vies de contacte perquè tothom pugui resoldre els dubtes que vagin sorgint.

Gerard Estrella ha exposat les dades de residus domèstics que es generen a Andorra la Vella i Santa Coloma per evidenciar que cal millorar entre tots el procés de triatge de la brossa. Ha destacat que l’any 2019 (abans de la pandèmia) es van generar 10.637 tones de residus (brossa o resta + vidre + envasos + paper-cartó), el que suposa 38.1 tones al dia. L’any passat la xifra va ser una mica inferior: 10.191 tones a l’any i 35,2 tones per dia.

Un cop acabi aquesta primera experiència s’avaluarà la viabilitat de la modalitat de recollida de residus porta a porta i la possibilitat, més endavant, d’ampliar-la a més punts de la parròquia de manera progressiva.